BREJSKI ŠTRUDƏL
Ste že kdaj jəli štrudəl jaboučni, iz kvašenga testa,
tak vəkusən, doməč, tudi vljəčen ali u kolobar zvalən
kuəs testa, skuzi katirga bjerəš časnik brez vəčalou,
taku tejnk muəre bet vljəčən list, z drobtincəmi,
in smetáno pokapan.
Kaku vkusən je zavitək, če je u jabukah duosti cvib - sə vej rozin,
še buolj slətk je ku dobravski rmjen pječen činkventin.
Z drobtincəmi, maslam in ljəšniki je posut,
jejžš Marija, kašan buožji vəkus! Še buljši ku pršut!
Misca je s prtičkəm štikənim pogrnjena,
na nej je na fjəte vsa buožja mana nərjezana,
na velikəm pladni leži štrudəl, ki mi ruoke greje,
z uočjəsi in razpuokəmi v tjesti se mi pocukrən smjeje.
Zame trd kuonc zapječən, brez duosti jabuk mi vdrježi,
z uosminko vina, vəb štrudli mi postrjəži.
S prjətnim duhəm iz pječi te zdej uomrejžəm.
Jəst Francəl sə kar s tabo Brejka lepu uožjənəm.
Jəst pej ti buəm fino kuhala, štrudlə krhke pjekla,
spočitu tjestu, bom na mjentrgi mjəsla,
v krušni pjəči zlato rmjeno ga bom zapjekla,
da boš ti vjədu kaku səm se matrala in testu vljəkla.
Vjəš kej ti povjəm, dragi muoi, ki uəkuli piješ,
da tisto kislo vinu ləhku kar u grapo zlijəš,
saj ti pojma njəməš kakšnu vinu iməjo u kljəti Brejke,
ku na sunci gruzdje rase debjəlo kokər sviloprejke.
Pej kašne brəjskve in fige nuəsejo u hišo, japke za zimo,
də štrudəl mjəsəjo, jih pječejo u špargərti za kultrinu,
kjər škəf na škafniku čaka, da si žjənske ruokə umijejo
jən pomidorovko s poljənto za kosilu skuhajo.
Po muojəm vəkusi je tud iz šjelne duobər koslənčk,
če štrudla nei, je tud pogača iz črnga gruəzdja poslədk,
ješprənj jn fežu mi dopade, pozimi je tud jota duobra hrana,
ma štrudəl muore bet, kokər so ga Brejci nosili u Luəg pər Jəpavi.
Ma Svjəti Martin təm guor nəs gljəda kej dejləmo in kaku muələmo,
u nebjəsih je, kar guor u nebú ga pogljədmo,
kakšnu sunce in gruzdje čez Brje nəm daje, kaku je radodarən,
še nikoli se Brejc ni vədrjəku štrudli za mali in veliki šmarn.
Cerkvica svetega Martina , Brje na Vipavskem